top of page
DSC_9038_001_.jpg

PÁLOSOK

rendtörténeti kiállítás 2021. június 15 - szeptember 12.
Magyar Nemzeti Múzeum

Az egyetlen magyar alapítású, középkori, pápai jóváhagyású  és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend 2020-ban emlékév keretében emlékezett meg alapítója, Esztergomi Boldog Özséb halálának a 750. évfordulójáról. Az 1220-as évektől népszerűvé vált magyarországi remeteéletet Boldog Özséb, az esztergomi kanonokból lett pilisi remete szervezte közösségivé.  

A kiállítás célja, hogy átfogó képet adjon a világon ma négy kontinensen szolgáló szerzetesrend múltjáról, jelenéről és távlatairól. 

BOLDOG ÖZSÉBTŐL A FEKETE MADONNA ZARÁNDOKVONATIG 

A Múzeum József nádor-termeiben egyaránt láthatóak a Kárpát-medencei kolostorok régészeti leletei, a középkori, pálos vonatkozású irodalmi emlékeket őrző hazai és külföldi kódexek, kora újkori nyomtatványok, számos liturgikus tárgy, festmény, metszet és szobor, amelyek mind-mind
a rend gazdag örökségéről tanúskodnak.

 

A kiállítás alapinformációkkal és érdekességekkel egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához; azokhoz, akik kevés vagy semmilyen információval nem rendelkeznek a pálos rendről. A változatos témák bemutatásával azok érdeklődését is szeretné felkelteni, akik általános vagy attól mélyebb tudással rendelkeznek a rend történetéről.
 

Látványban és digitális meglepetésekben ezúttal sem lesz hiány, hiszen rendkívül színes anyag gyűlt össze, hazai és külföldi világi és egyházi közgyűjteményekből. A kiállítás egytucat tematikus blokkból áll és érdekessége többek között a kerengő-installáció és a Fekete Madonna Zarándokvonatot megjelenítő kisvasút terepasztal.

Puskás Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke
bízik abban, hogy a tárlatnak köszönhetően még többen megismerhetik
e magyar szerzetesrend értékeit, múltját és jelenét: „minden egyes időszak, amelyben a hit erősebbnek bizonyult a félelemnél, világos tanúságtétel arról, hogy a pálos rend Isten műve”

bottom of page